Kia

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyfelgilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Kia Sportage ) brak mocy na benzynie



 
postów na stronie: 10 20 50
       Forum KIA Forum Strona Główna -> ( Kia Sportage ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maniutek1003

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 15
Skąd jesteś (miejscowość/region): ełk warmińsko-mazurskie
Posiadane auto: kia sportage 2.0l 16V DOHC
Piwa: 0/1
Wysłany: Pon 14 Lis 2011, 20:57
Temat postu:

brak mocy na benzynie


witam wszystkich, moja kijanka to niekończące się usterki, a oto jedna z nich, odpala bardzo dobrze, po naciśnieciu pedału gazu dławi mi się i silnik ma nierówną prace, muszę poczekać trochę aż się zagrzeje po czym mogę ruszać(jeżeli można tak to nazwać), czym większą ma temperaturę tym lepiej jedzie, przy 30 stopniach przełącza się na LPG i dostaje strzała jakby nic mu nie dolegało,
W skrócie-na zimnym silniku nie mogę jechać a na LPG jest dobrze,
co o tym myśleć? jakieś rady i podpowiedzi?
Powrót do góry
jax022
Moderator

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 1073
Skąd jesteś (miejscowość/region): zachod
Posiadane auto: stilo1,9 JTD 115 Wagon 2004
Piwa: 47/3
Wysłany: Wto 15 Lis 2011, 00:16
Temat postu:

Re: ( Kia Sportage ) brak mocy na benzynie


Kod:
na LPG i dostaje strzała jakby nic mu nie dolegało

Nic mu nie dolega,skład miesznki paliwowej (powietrze+benzyna)teraz w chłodne dni potrzebuje trochę podgrzania.
To odpal go na LPG i zobacz czy dostanie strzała.
_________________
Powrót do góry
leon zet

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 544
Skąd jesteś (miejscowość/region): KIA
Posiadane auto: SPORTAGE 2,0DOHC CUSTOM
Piwa: 39/0
Wysłany: Wto 15 Lis 2011, 00:39
Temat postu:

Re: ( Kia Sportage ) brak mocy na benzynie


Terefere...
Na gazie jedzie, na benzynie nie.
Coś jest nie tak ze składem mieszanki - owszem. Ale nie temperatura powietrza jest tu winna ani podgrzanie mieszanki ani nic z tych rzeczy.
Powrót do góry
jax022
Moderator

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 1073
Skąd jesteś (miejscowość/region): zachod
Posiadane auto: stilo1,9 JTD 115 Wagon 2004
Piwa: 47/3
Wysłany: Wto 15 Lis 2011, 00:49
Temat postu:

Re: ( Kia Sportage ) brak mocy na benzynie


Kod:
Terefere...


I to jest Twoja odpowiedz na problemy kolegi.To tylko tyle wiesz o tym aucie.
Kod:
muszę poczekać trochę aż się zagrzeje

Jeżdzi na gazie i na benzynie ale musi zię zagrzać.Czytaj z uwagą.
_________________
Powrót do góry
leon zet

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 544
Skąd jesteś (miejscowość/region): KIA
Posiadane auto: SPORTAGE 2,0DOHC CUSTOM
Piwa: 39/0
Wysłany: Wto 15 Lis 2011, 01:00
Temat postu:

Re: ( Kia Sportage ) brak mocy na benzynie


jax022 napisał:
To tylko tyle wiesz o tym aucie.

Widziałeś kiedyś sportage na żywo czy tylko na obrazku?
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Wto 15 Lis 2011, 01:00
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
leon zet

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 544
Skąd jesteś (miejscowość/region): KIA
Posiadane auto: SPORTAGE 2,0DOHC CUSTOM
Piwa: 39/0
Wysłany: Wto 15 Lis 2011, 01:02
Temat postu:

Re: ( Kia Sportage ) brak mocy na benzynie


jax022 napisał:

Kod:
muszę poczekać trochę aż się zagrzeje

Jeżdzi na gazie i na benzynie ale musi zię zagrzać.Czytaj z uwagą.

No nie do końca. Jeździ kulawo na benzynie do momentu przełączenia się na LPG. Potem jedzie dobrze. Ale na LPG.
Czytaj uważnie.
Powrót do góry
maniutek1003

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 15
Skąd jesteś (miejscowość/region): ełk warmińsko-mazurskie
Posiadane auto: kia sportage 2.0l 16V DOHC
Piwa: 0/1
Wysłany: Wto 15 Lis 2011, 20:29
Temat postu:

Re: ( Kia Sportage ) brak mocy na benzynie


próbuję sobie przypomnieć kiedy się to zaczęło i to chyba było tak:zmieniłem sondę lambda (bosch)najpierw drugą od kolektora ponieważ palił mi check,nie pomogło,wymieniłem pierwszą(4max)która była bez kostki, więc wziąłem najprościej na świecie kostkę ze starej sondy i skręciłem,zaizolowałem i lampka zgasła, po paru dniach wstawiłem ukochane LPG ,ponieważ żarł mi benzynę jakby miał ze cztery litry pod machą, po zapewnieniu fachowców że będzie wszystko ok lampka znowu się zapala, po czym wyciągnąłem tą skręconą sondę i kabelki polutowałem tak jak powinno być i po zamontowaniu tejże sondy zaczęło się to wszystko, i teraz myślę a może w jakiś sposób coś naruszyłem? np:przepływomierz powietrza który też zdejmowałem ? muszę cofnąć się do tego tematu i tam posprawdzać, aaa jeszcze dodam że jak byłem na komputerze to niby przepływomierz jest dobry a sygnał wychodzi z pierwszej sondy i ginie, tak mi powiedzieli, tacy to nasi fachowcy-bez dalszego komentarza.
Powrót do góry
leon zet

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 544
Skąd jesteś (miejscowość/region): KIA
Posiadane auto: SPORTAGE 2,0DOHC CUSTOM
Piwa: 39/0
Wysłany: Wto 15 Lis 2011, 21:43
Temat postu:

Re: ( Kia Sportage ) brak mocy na benzynie


Uczeni w pismie twierdzą, że przewodów od sondy lambda nie lutuje się. Ma to podobno jakieś naukowe uzasadnienie, którego niestety nie jestem w stanie przytoczyć. Fakt faktem - w komplecie z nową sondą lambda zawsze jest zestaw złaczek do zaciskania na łaczonych przewodach - może przyczyna tutaj tkwi?

A tak z ciekawości - jaka instalacja LPG?
Powrót do góry
Silwer

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 22 Maj 2011
Posty: 178
Skąd jesteś (miejscowość/region): Łódzkie
Posiadane auto: Kia Sportage 2.0 16V 98r
Piwa: 7/1
Wysłany: Wto 15 Lis 2011, 22:28
Temat postu:

Re: ( Kia Sportage ) brak mocy na benzynie


nie lutuje się- to fakt. Słyszałem gdzieś wersję, że przegrzane przewody mogą zmienić swoją oporność. Ile w tym prawdy-nie wiem. Sam też nigdy nie lutuje i tyle.
Chciałbym zauważyć jednak, że mamy odpowiedź na pytanie poruszane sporo wcześniej, a mianowicie: jednak w Kijankach występowały dwie sondy!
Powrót do góry
maniutek1003

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 15
Skąd jesteś (miejscowość/region): ełk warmińsko-mazurskie
Posiadane auto: kia sportage 2.0l 16V DOHC
Piwa: 0/1
Wysłany: Nie 25 Gru 2011, 10:41
Temat postu:

Re: ( Kia Sportage ) brak mocy na benzynie


a wiec tak: wymontowałem sondę, obciąłem lutowane łączenia przewodów, skręciłem je ponownie i dałem rurkę termokurczliwą, trochę pomogło, przy zimnym silniku lepiej ruszać, ale jeszcze to nie to,chyba czeka mnie kupno nowej sondy,nie wiem, pozdrawiam
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
       Forum KIA Forum Strona Główna -> ( Kia Sportage ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Ogłoszenia sprzedaży - Kia Sportage »

Opinie o samochodach Kia Sportage - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Kia Sportage ) Porady, problemy techniczne


Kia

Venga

34 700

2010r.

51 200 km

małopolskie




Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group

bezpłatne ogłoszenia motoryzacyjne


Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2014 Created by idealneT and OM System